Pasiune versus dependenta de munca. Unde e granita? (I)

Descopar in mod frecvent in multe studii sau reviste articole sau interventii despre cat de important e sa ai angajati motivati, pasionati de munca si despre cum putem masura unde se afla ei pe diferite scale. Am intalnit mai rar insa opinii despre cum sa facem diferenta dintre ce inseamna sa fii pasionat de munca si ce inseamna sa fii dependent de munca. Sau, mai provocator, cum sa reducem aceasta dependenta si in acelasi timp sa pastram productivitatea si motivatia.

Un prim pas ar fi sa clarificam ce inseamna angajament. La acest capitol e foarte posibil ca 10 studii sa propuna 10 explicatii despre ce inseamna sa ai angajati pasionati si motivati. Intr-o cercetare despre impactul leadershipului in organizatii, derulata pe durata a cativa ani de catre Ken Blanchard Companies, au rezultat cateva concepte legate de angajati: angajament, motivatie si moral. Convingerea autorilor studiului este ca toti acesti termeni definesc dimensiuni separate care pot fi legate de un concept mai larg ce nu fusese la momentul respectiv identificat in literatura de specialitate si anume Pasiunea angajatilor.

Specialistii de la Ken Blanchard Companies au gasit ca in acest concept poate fi detaliat prin trei componente distincte: o componenta afectiva, care poate fi masurata prin analizarea sentimentelor pe care angajatii le au fata de locul de munca; o componenta cognitiva care inseamna concluziile logice ale fiecarui angajat despre locul de munca si o componenta comportamentala care se poate masura cu ajutorul statisticilor legate de fluctuatia de personal, absenteism si performanta.

Mergand mai in detaliu, s-a ajuns la identificarea a opt factori care se pare ca influenteaza puternic Pasiunea angajatilor:

– existenta unui scop – angajatii percep misiunea organizatiei prin produsele sau serviciile oferite, considera contributia lor cu adevarat utila, sunt mandri ca prin ceea ce fac ajuta compania

– colaborare – angajatii percep ca mediul de lucru si cultura companiei incurajeaza colaborarea si cooperarea

– corectitudine – angajatii percep un mediu de lucru unde recompensele, beneficiile, resursele si incarcarea sunt echilibrate si echitabile, oamenii sunt tratati cu respect iar liderii actioneaza intr-o maniera etica

– autonomie – angajatii percep un mediu de lucru unde au instrumentele, instruirea si sprijinul necesare pentru a-si indeplini obiectivele

– recunoastere – angajatii percep un mediu unde sunt laudati, apreciati sau incurajati de catre manageri si colegi pentru realizarile lor, au parte de recompensa financiara pentru acele realizari si se simt responsabili sa contribuie la o atmosfera pozitiva in cadrul companiei

– dezvoltare – angajatii percep mediul de lucru ca pe un loc unde au ocazia de a invata si de a se dezvolta profesional

– relatia cu managerul direct – angajatii percep mediul de lucru ca fiind propice unei relatii de incredere cu managerul direct si unde acesta face eforturi pentru a mentine o legatura interpersonala cu fiecare subordonat

– relatia cu colegii – angajatii percep un mediu de lucru in care pot avea in credere in colegii lor si in care fiecare parte depune eforturi pentru a mentine relatiile interpersonale la un nivel de calitate cat mai mare.

Asa cum mentionam, e vorba de perceptiile angajatilor despre locul lor de munca, asta inseamna ca nu intotdeauna ei vor fi aprecia realitatea asa cum se gaseste ea. E foarte posibil sa descoperiti ca angajatii vostri nu apreciaza la fel de mult ca managerii anumite eforturi sau ca unii nu vad eforturile depuse intr-o anumita directie (poate ca uneori nici nu au fost ‘’vandute’’ grupului tinta). Vorbim pana la urma de perceptii si aici cel mai important este sa le agregam intr-un tablou care sa arate cum vad angajatii eforturile pe care managerii le depun (atunci cand managerii chiar fac asta si nu bifeaza doar niste actiuni confortabile ca sa dea bine) sau cum arata pentru ei mediul de lucru.

O alta concluzie interesanta a cercetarii la care fac referire este ca nu s-a putut stabili o ierarhie determinanta intre acesti opt factori iar asta inseamna de fapt ca e nevoie de toti pentru a vorbi de Pasiunea angajatilor. Mai mult, inseamna ca daca va doriti sa aveti mai mult decat angajament, motivatie si moral la cote ridicate din partea angajatilor, e nevoie sa va ganditi la cum lucrati cu toate cele 8 dimensiuni despre care am vorbit mai sus.

Pentru cei care vor sa investigheze rapid cat de pasionati sunt oamenii lor, iata 5 afirmatii la care sa le cereti celor ce raspund sa aprecieze in ce masura aceste situatii se intampla in echipa sau organizatia lor:

Sunt motivat, entuziast si pasionat de ceea ce fac
Sunt motivat, entuziast si pasionat de compania la care lucrez
Depun eforturi suplimentare sau aloc energie in plus fara sa mi se ceara in mod expres
Intentionez sa raman in aceasta companie cat de mult se poate
Recomand altora aceasta companie ca fiind un loc de munca extraordinar

In acest moment orice manager ar putea spune ca niciodata nu ar putea obtine scorul maxim de la angajatii sai atata vreme cat in cultura romaneasca exista atitudinea ‘’capra vecinului’’, asta insemnand ca niciodata nu vor exista suficiente motive pentru un angajat sa fie multumit. Cei care cred cu putere in aceasta idee pot sa se opreasca aici cu cititul si sa considere notiunea de Pasiune a angajatilor una dintre ideile teoretice ale momentului.

Pe de alta parte, celor care considera atitudinea ‘’capra vecinului’’ doar o mica oprire in drumul lor catre construirea unei echipe puternice, le acord intreaga mea apreciere. Cred ca e momentul sa renuntam la abordarea fatalista, gen Miorita (‘’asta e’’) in ceea ce priveste atitudinea angajatilor nostri si sa ne intrebam mai degraba cum putem sa o schimbam, cum putem sa ii ajutam sa vada altfel. Pasiunea angajatilor nu e doar responsabilitatea lor ci tine de fapt de cat de sanatoasa si deschisa este relatia profesionala dintre manager si subordonat. Toti cei opt factori depind in foarte mare masura de cum ne indeplinim noi, managerii, promisiunile. Si atunci cand intr-o organizatie atitudinea angajatilor este una defensiva, neincrezatoare, ma uit intotdeauna la felul in care managerii fac ceea ce spun ca fac si sunt o sursa de inspiratie si dezvoltare pentru angajatii lor.

Articole Asociate

Rares Manolescu

3 x 3

Nu e un test de matematică elementară. E un test de mentalitate pe baza a trei povești diferite. 1.Brazilia, Sao

Citește mai mult
ro_RO